6. Festiwal Filmu i Teatru
KOZZI - KOBIELA - JĘDRUSIK

 

UWAGA! Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian i uzupełnień w repertuarze.

 

ZIELONA GÓRA

3.09.2020 (czwartek)

Forpoczta

Kino Norwid

18.00 Wieczór z patronem – Kalina Jędrusik; moderator Agnieszka Sobiak

Retrospektywa – Kalina Jędrusik

19.30 Gdzie jest trzeci król, reż. Ryszard Ber, Polska 1966, 1h 19’

 

8.09.2020 (wtorek)

Forpoczta

Kino Norwid

Kino znad granicy

11.00 Złote rybki (Die Goldfische), reż. Alizareza Golafshan, Niemcy 2019, 1h 51’ (wersja niemiecka)

 

Kino Norwid

Czytelnia Dramatu

18.00 Wege-nacja – próba czytana dramatu Iwony Kusiak z udziałem aktorów Joanny Świrskiej...i autorki. Koordynacja Janusz Łastowiecki, współpraca Andrzej Buck

 

9.09.2020 (środa)

Forpoczta

Kino Norwid

Kino znad granicy

11.00 Moje dzieciństwo i ja (Der Junge muss an die frische Luft), reż. Caroline Link, Niemcy 2018, 1h 40’ (wersja niemiecka)

 

Kino Norwid

18.00 Wieczór z patronem – Bogumił Kobiela; moderator Żaneta Cierach

19.30 Otwarcie Festiwalu – Dyrektor Festiwalu Andrzej Buck

Film otwarcia

Retrospektywa – Marian Opania

19.30 Palec Boży, reż. Antoni Krauze, Polska 1973, 1h 28’

  

10.09.2020 (czwartek)

Namiot Café Film (plac przy zielonogórskiej Filharmonii)

11.00-13.00 Festiwal dzieciom i rodzinom: Teatr kamishibai – przedstawienie teatru obrazkowego połączone z warsztatami plastycznymi

 

Kino Norwid

Kino Polskie. Filmy z lat 2019-2020

11.00 Wszystko dla mojej matki, reż. Małgorzata Imielska, Polska 2019, 1h 43’

Zapowiedź Łukasz Maciejewski

 

Namiot Café Film

13.00-17.00 Trzeci Wiek Aktywności – prezentacje słuchaczy Zielonogórskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku

 

Kino Na Górze

Dokument na Kozzi

13.00 Polska Toskania, reż. Michał Szymanowicz , Polska 2019, 57’

Po projekcji spotkanie z twórcami filmu


Retrospektywa – Maciej Kozłowski

15.00 Miasto prywatne, reż. Jacek Skalski, Polska 1994, 1h 13’

 

Kino Rektorat

Retrospektywa Kino wg Draguły. Wiara Europy

16.00 Tajemnica objawienia, reż. Xavier Giannoli, Francja 2018, 2h 17’

Zapowiedź Andrzej Draguła

 

Kino Macieja Kozłowskiego

Retrospektywa – Marian Opania

16.00 Piłkarski poker, reż. Janusz Zaorski, Polska 1988, 1h 41’

 

Kino Na Górze

Retrospektywa – Maciej Kozłowski

17.00 Balanga, reż. Łukasz Wylężałek, Polska 1993, 1h 16’

 

Kino Norwid

Gość specjalny – Marian Opania

18.00 Recital Moje fascynacje (Cohen, Nohavica) w wyk. Mariana Opani. Po występie spotkanie z Marianem Opanią; moderator Andrzej Buck

Bilety na abilet.pl

 

Kino Rektorat

Nagrody Cottbus FilmFestival

19.00 Ostrym nożem (Ostrým nožom), reż. Teodor Kuhn, Słowacja 2019, 1h 29’

Zapowiedź Bernd Buder

 

11.09.2020 (piątek)

 

Kino Norwid

Kino Polskie. Filmy z lat 2019-2020

11.00 Ikar. Legenda Mietka Kosza, reż. Maciej Pieprzyca, Polska 2019, 1h 59’

Zapowiedź Łukasz Maciejewski

 

Kino Macieja Kozłowskiego

Kino znad granicy

11.00 Błąd systemu (Systemsprenger), reż. Nora Fingscheidt, Niemcy 2019, 1h 58’

 

Namiot Café Film

11.00-13.00 Festiwal dzieciom i rodzinom: Na pięciolinii kreatywności – zajęcia umuzykalniające ze Stowarzyszeniem Sempre Piu i Ogólnokształcącą Szkołą Muzyczną I st. w Zielonej Górze

 

Namiot Café Film

13.00 Spotkanie ze Zbigniewem Zamachowskim

 

Scena II Piętro

13.00-16.00 Warsztaty Szlakiem piosenki rosyjskiej z Lechem Dyblikiem

 

Kino Na Górze

Dokument na Kozzi

13.00 Historie niezapomniane, reż. Barbara Laris, Andrzej Winiszewski, Polska 2017, 40’

Po projekcji spotkanie z twórcami filmu

 

Scena II Piętro

13.00-16.00 Warsztaty Szlakiem piosenki rosyjskiej z Lechem Dyblikiem

 

Kino Macieja Kozłowskiego

Kino znad granicy

13.30 Wackersdorf, reż. Oliver Haffner, Niemcy 2018, 2h 03’

 

Kino Na Górze

Retrospektywa – Bogumił Kobiela

15.00 Eroica, reż. Andrzej Munk, Polska 1958, 1h 18’

 

Namiot Café Film

15.00 Spotkanie z reżyserem Bartoszem Kruhlikiem

 

Kino Macieja Kozłowskiego

Kino znad granicy

16.00  Obrazy bez autora (Werk ohne Autor), reż. Florian Henckel von Donnersmarck, Niemcy, Włochy 2018, 3h 08’

 

Kino Norwid

Zielonogórskie konotacje. Portret Iwony Kusiak

16.00 Monodram Nadbagaż Iwony Kusiak, reż. Rafał Matusz, w wyk. Karoliny Miłkowskiej-Prorok (Teatr im. J. Osterwy w Gorzowie Wielkopolskim)

Po spektaklu rozmowa z autorką i aktorką

Bilety na abilet.pl

 

Kino Rektorat

Retrospektywa Kino wg Draguły. Wiara Europy

16.00 Młody Ahmed, reż. Jean-Pierre Dardenne / Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019, 1h 24’

Komentarz Andrzej Draguła

 

Namiot Café Film

17.00 Spotkanie z Barbarą Kurzaj

Prowadzenie Łukasz Maciejewski

 

Kino Na Górze

Retrospektywa – Bogumił Kobiela

17.00 Zezowate szczęście, reż. Andrzej Munk, Polska 1960, 1h 47’

 

Kino Norwid

Uprzejmie informujemy, że z przyczyn niezależnych od Organizatorów spektakl Bal w operze w wykonaniu Ireny Jun został odwołany!

Bilety zakupione na monodram są ważne na spektakl Ja minę… w wykonaniu Małgorzaty Pritulak i Zdzisława Wardejna. Ewentualne zwroty biletów przyjmuje abilet.pl.


18.00 Ja minę... wg poezji i  prozy Haliny Poświatowskiej w wykonaniu Małgorzaty Pritulak i Zdzisława Wardejna. Scenariusz Andrzej Buck.

Bilety dostępne na abilet.pl

Kino Rektorat

Kozzi Gangsta Film

19.00 Supernova, reż. Bartosz Kruhlik, Polska 2019, 1h 18’

Komentarz prawniczy mec. Urszula Bartkowiak

 

Kino Norwid

Kozzi Gangsta Film

20.00 Na bank się uda, reż. Szymon Jakubowski, Polska 2019, 1h 45’

Zapowiedź Lech Dyblik, mec. Antoni Przybyła

 

Pałac Wiechlice

20.30 Gala Festiwalowa z wręczeniem nagród Klaps 2020

21.00 Koncert Cohen w teatrzeWojciech Skibiński i Krzysztof Taraszka (Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie)

 

12.09.2020 (sobota)

Kino Cinema City

MARATON FILMOWY

Kozzi Gangsta Film

10.00 Psy 3. W imię zasad, reż. Władysław Pasikowski, Polska 2020, 2h 06’

Komentarz prawniczy mec. Piotr Majchrzak

 

Kino Rektorat

Mistrzowie kina – Agnieszka Holland

10.30 Obywatel Jones, reż. Agnieszka Holland, Polska, Ukraina, Wielka Brytania, 1h 59’

 

Namiot Café Film

11.00-13.00 Festiwal dzieciom i rodzinom: Spotkanie ze Smokiem Wawelskim w teatrze kamishibai – przedstawienie teatru obrazkowego połączone z warsztatami plastycznymi

 

Kino Macieja Kozłowskiego

Kino znad granicy

11.00 Mali Germanie (Kleine Germanen), reż. Mohammad Farokhmanesh, Frank Geiger, Niemcy 2018, 1h 30’

 

Kino Norwid

Mistrzowie Kina – Roman Polański

12.00 Oficer i szpieg, reż. Roman Polański, Francja, Włochy 2019, 2h 06’

 

Kino Cinema City

MARATON FILMOWY

Moje ulubione role drugoplanowe w polskim filmie fabularnym. Łukasz Maciejewski

12.30 Zieja, reż. Robert Gliński, Polska 2020, 1h 52’

Zapowiedź Łukasz Maciejewski

 

Namiot Café Film

13.00-17.00 Trzeci Wiek Aktywności – prezentacje słuchaczy Zielonogórskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku

 

Kino Rektorat

Kozzi Gangsta Film

13.00 Solid Gold, reż. Jacek Bromski, Polska 2019, 2h 25’

Zapowiedź mec. Filip Woziński

 

Kino Macieja Kozłowskiego

Kino znad granicy

13.00 Lotte w Bauhausie (Lotte am Bauhaus), reż. Gregor Schnitzler, Niemcy 2019, 1h 45’

 

Kino Cinema City

MARATON FILMOWY

Moje ulubione role drugoplanowe w polskim filmie fabularnym. Łukasz Maciejewski

14.45 W lesie dziś nie zaśnie nikt, reż. Bartosz M. Kowalski, Polska 2020, 1h 45’

Zapowiedź Łukasz Maciejewski

 

Kino Norwid

Kozzi Gangsta Film

15.00 Czarny mercedes, reż. Janusz Majewski, Polska 2019, 2h

Zapowiedź mec. Magdalena Pająk

 

Kino Na Górze

Retrospektywa – Kalina Jędrusik

15.00 Jutro premiera, reż. Janusz Morgenstern, Polska 1962, 1h 21’

 

Kino Rektorat

Retrospektywa Kino wg Draguły. Wiara Europy

16.00 Serafina (Seraphin), reż. Martin Provost, Belgia, Francja 2008, 2h 05’

Zapowiedź Andrzej Draguła

 

Kino Cinema City

MARATON FILMOWY

Moje ulubione role drugoplanowe w polskim filmie fabularnym. Łukasz Maciejewski

17.00 Boże Ciało, reż. Jan Komasa, Polska 2019, 1h 55’

Zapowiedź Łukasz Maciejewski

 

Namiot Café Film

17.00 Koncert powarsztatowy Szlakiem piosenki rosyjskiej

Prowadzenie Lech Dyblik

18.30 Mini musical Robak zębowy w wykonaniu Teatru BAŁAŁAJKA, reż. Patrycja Sowińska. Występują: Klaudia Bednarska, Jagoda Jadłoś, Blanka Fiałkowska, Bruno Hryniewicz, Szymon Rogoziński, Michał Staniszewski.
 

Kino Norwid

Zielonogórskie konotacje. Portret Marty Pohrebny

18.00 Monodram Słodka, reż. Małgorzata Paszkier-Wojcieszonek (Zielonogórski Ośrodek Kultury)

Zapowiedź mec. Anna Wojniusz

Po spektaklu rozmowa reżyserką i aktorką

Bilety na abilet.pl

 

Kino Rektorat

Nagrody Cottbus FilmFestival

19.00 Siostra (Sestra), reż. Svetla Tsotsorkova, Bułgaria, Katar 2019, 1h 37’ (tylko dla dorosłych!)

Zapowiedź Bernd Buder

 

Kino Cinema City

MARATON FILMOWY

Literatura a film

19.30 Malowany ptak (Nabarvené ptáče) wg powieści Jerzego Kosińskiego, reż. Vaclav Marhul, Czechy, Słowacja, Ukraina 2019, 2h 49’

Po projekcji rozmowa z Lechem Dyblikiem

 

13.09. 2020 (niedziela)

 

Namiot Café Film

11.00-13.00 Festiwal dzieciom i rodzinom: Pacynkowe opowieści – spotkanie literackie połączone z warsztatami plastycznymi (tworzenie patchworków z włóczki)

 

Kino Rektorat

12.00 Krakowski Salon Poezji w Zielonej Górze – Wieczór autorski... Iwan Konwicki z domu Iwaszkiewicz, oprac. Zdzisław Wardejn i Andrzej Buck, wyk. Zdzisław Wardejn i in.

 

Namiot Café Film

13.00 Spotkanie z Tomaszem Włosokiem

 

Kino Rektorat

Moje ulubione role drugoplanowe w polskim filmie fabularnym. Łukasz Maciejewski

Kino Polskie. Filmy z lat 2019-2020

14.30 Pan T., reż. Marcin Krzyształowicz, Polska 2019, 2h 10’

Zapowiedź Łukasz Maciejewski

Po projekcji rozmowa ze Zdzisławem Wardejnem

 

Namiot Café Film

15.00 Spotkanie ze Zdzisławem Wardejnem

 

Kino Rektorat

Moje ulubione role drugoplanowe w polskim filmie fabularnym. Łukasz Maciejewski

Kozzi Gangsta Film

17.00 Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa, reż. Maciej Kawulski, Polska 2019, 2h 13’

Zapowiedź mec. Anna Pawlikowska

 

Namiot Café Film

17.00 Spotkanie z Sebastianem Stankiewiczem

 

Kino Norwid

18.00 Monodram Audiencja II Bogusława Schaeffera, reż. i wyk. Mikołaj Grabowski

Po spektaklu spotkanie z Mikołajem Grabowskim

Bilety na abilet.pl

 

Kino Cinema City

Kino Polskie. Filmy z lat 2019-2020

16.00 Sala samobójców. Hejter, reż. Jan Komasa, Polska 2020, 2h 10’
  

Film zamknięcia

Kino Polskie. Filmy z lat 2019-2020

19.00 Szarlatan, reż. Agnieszka Holland, Czechy, Irlandia, Polska, Słowacja 2020, 1 h. 40 ' Bilety 20 zł

 

POST SCRIPTUM

26.09.2020 (sobota)

17.00 Żelazny most, reż. Monika Jordan-Młodzianowska, Polska 2019, 1h 24’

Goście Łukasz Simlat i Łukasz Maciejewski

 

7.10.2020 (poniedziałek)

Szekspir forever! – monodram Andrzeja Seweryna wg koncepcji artystycznej aktora na motywach utworów Szekspira.

Po spektaklu rozmowa o książce Arkadiusza Bartosiaka i Łukasza Klinke Andrzej Seweryn. Ja prowadzę!

 

UWAGA!

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w programie.

 

Festiwalowi towarzyszą wystawy

  • Niech żyje Pippi!wystawa poświęcona postaci Pippi Pończoszanki z okazji jej 75. urodzin. Ekspozycja przygotowana przez Astrid Lindgren Company, Instytut Szwedzki i Ambasadę Szwecji w Polsce. Wystawa czynna od 4-18 września, Galeria Biblioteki.
  • Festiwal Filmu i Teatru. Kozzi Film Festiwal – retrospektywa Festiwalu. Wystawa czynna od 7-30 września, hol Biblioteki.

 

 

ŻARY

9.09. (środa)

Sala widowiskowa Luna

Kino dla młodzieży

Kino Polskie. Filmy z lat 2019-2020

10.00 Ikar. Legenda Mietka Kosza, reż. Maciej Pieprzyca, Polska 2019, 1h 59’

Komentarz Aleksandra Pachałko

16.00 Dziennik pokładowy: Czekając na lekarzy z dziobami – pokaz filmów sekcji filmowo-teatralnej „MIOT" ŻDK


Kozzi Gangsta Film

19.00 Solid Gold, reż. Jacek Bromski, Polska 2019, 2h 25’

Komentarz Aleksandra Pachałko

 

10.09. (czwartek)

Sala widowiskowa Luna

Kino dla młodzieży

Kino Polskie. Filmy z lat 2019-2020

10.00 Wszystko dla mojej matki, reż. Małgorzata Imielska, Polska 2019, 1h 43’

Komentarz Łukasz Maciejewski

 

Muszla koncertowa w parku ŻDK

16.00 Spotkanie z Wojciechem Skibińskim i Krzysztofem Taraszką

Prowadzenie Alicja Wróbel

 

Sala widowiskowa Luna

Uprzejmie informujemy, że z przyczyn niezależnych od Organizatorów spektakl Bal w operze w wykonaniu Ireny Jun został odwołany!

18.00 Koncert Cohen w teatrzeWojciech Skibiński i Krzysztof Taraszka (Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie)

 

Kozzi Gangsta Film

20.30 Na bank się uda, reż. Szymon Jakubowski, Polska 2019, 1h 45’

Komentarz Lech Dyblik

 

11.09. (piątek)

Sala widowiskowa Luna

Kino dla młodzieży

Kozzi Gangsta Film

10.00 Supernova, reż. Bartosz Kruhlik, Polska 2019, 1h 18’

Komentarz Bartosz Kruhlik

 

Muszla koncertowa w parku ŻDK

16.00 Spotkanie ze Zbigniewem Zamachowskim

Prowadzenie Alicja Wróbel               

 

Sala widowiskowa Luna

18.00 Recital Moje fascynacje (Cohen, Nohavica) w wyk. Mariana Opani

 

Sala widowiskowa Luna

Kozzi Gangsta Film

20.30 Czarny mercedes, reż. Janusz Majewski, Polska 2019, 2h

Komentarz Aleksandra Pachałko

 

12.09. (sobota)

Sala widowiskowa Luna

Kino Polskie. Filmy z lat 2019-2020

16.00 Pan T., reż. Marcin Krzyształowicz, Polska 2019, 2h 10’

 

Muszla koncertowa w parku ŻDK

18.30 Spotkanie z Sebastianem Stankiewiczem

Prowadzenie Aleksandra Pachałko

 

Sala widowiskowa Luna

20.30 Monodram Audiencja II Bogusława Schaeffera, reż. i wyk. Mikołaj Grabowski

Komentarz Alicja Wróbel

Po spektaklu spotkanie z Mikołajem Grabowskim

 

13.09. (niedziela)

Muszla koncertowa w parku ŻDK

16.00 Spotkanie z Tomaszem Włosokiem

Prowadzenie Aleksandra Pachałko

                            

Sala widowiskowa Luna

Kozzi Gangsta Film

18.00 Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa, reż. Maciej Kawulski, Polska 2019, 2h 13’

  

 

 

 

 

Go to top
Template by JoomlaShine